La Festa de Pâques en Provence

La Festa de Pâques en Provence

La concentració Pasqual de la FFCT (Pâques en Provence) d’aquest 2015  tindrà lloc el diumenge de Pàsqua dia 5 d’abril entre les 8 i les 13 hores a la població de Lurs a la regió de Alpes-de-Haute-Provence (L’Alta Provença).

Lurs està situat entre les muntanyes de Lure i el riu Durença. Raymond Henry ens ho descriu així: Allà dalt les cases velles destaquen sobre el cel blau, a la proa de l’altiplà que s’alça sobre l’ampla vall del Durença. Des de l’esplanada la vista s’estén fins la barrera enlluernant dels Alps. A la part baixa, sobre la carretera de Forcauquièr, els cotxes i els ciclistes aparenten minúsculs. A l’est, a la vora de la pendent abrupte, els habitacles s’esglaonen amuntegats i més suaument a la part oest, veurem les pendents de les muntanyes de Lure, les carenes boscoses que les precedeixen i les granges disseminades de la Vall de Lauzon.  Heus aquí, molt de sol, de ruscos, i allà baix les ovelles amb els seus xais.  Es que la terra es pobra, aquí. No es pas la Provença dels Papes, de les vinyes opulentes i de les llegums afartades d’aigua. Això és la Provença de les altes terres, la de Giono (Jean Giono 1899-1970, escriptor d’obres amb temes camperols de la Provença) , on l’aigua es rara i la terra avara. Els seus paisans, aquí, cada dia han de lluitar contra la pobresa d’aquest subsol i la sequera de l’estiu. Ho testimonien les ruïnes de poblets oblidats. Però aquest país tant rude s’hi està bé per aquells que cerquen  comprendre’l i estimar-lo.  I a la primavera quan les flors envaeixen les petites valls i les  mates dels pedregars, aquest país somriu. I el seu somriure es esclatant . Això és el país que descobriran els cicloturistes vinguts a Lurs. (hom hi espera uns 8000 ciloturistes)

De les moltes manifestacions cicloturistes de les Festes de Pâques en Provence la més internacional es la Fleche Velocio, organitzada per l’Audax Club Parisien.

No Comments

Post A Comment