Les Randonneurs Mondiaux

El divendres dia 2 de setembre de 1983, l’endemà de la clausura de la 10ena Paris Brest Paris Randonneur, es varen reunir al restaurant Au Pied de Couchon a Les Halles de Paris, els representants de l’esperit Randonneur de les diverses parts del mon, per crear l’Associació Les Randonneurs Mondiaux, constituïda pels membres Fundadors o de Dret, amb la finalitat de que s’hi puguin adjuntar nous membres de fet.

Els Membres Fundadors son:

 • Robert LEPERTEL – França.
 • John NICHOLAS – Regne Unit.
 • Francesc PORTA TORRAS – Espanya (Catalunya).
 • James KONSKI – USA.
 • Gerry PAREJA (es va excusar, representat per John HATHAWEY) – Canadà.
 • Jean Claude MUZELLEC – Suècia.
 • José Luis GARCIA – Espanya (Euskadi).
 • Marc de MAESMAEKER i Jacques DELAVA – Bèlgica.
 • Terry GROSS (amagat darrera el Marc DOVISE, no es veu) – Australia.

 

També hi van ser presents:

 • Marc DOVISE – President de la FFCT
 • C. DEVOS – Bèlgica
 • I tots els membres de la junta directiva de l’Audax Club Parisien

A l’any 1989, sis anys després de la fundació, es va signar un protocol entre el president de l’ACP Jean Claude Massé i el president de LRM Jean Claude Muzelec, per el qual es donava el control i la homologació dels brevets LRM de 1200 km i més (1200 i+), exceptuant la Paris Brest Paris que continuaria controlant, organitzant i homologant l’ACP. D’aquesta manera es desenvolupava l’organització d’aquests brevets a tot el mon, es donava a LRM i al seu president una motivació suplementària i una revalorització de les seves funcions. Hi va haver una condició; els anys de PBP no es podien organitzar brevets LRM.

El primer brevet homologat per LRM  el va organitzar l’Audax United Kingdom  el  juliol de 1989, amb la London Edimbourg London de 1325 km, 26 participants van ser homologats. El mateix any, a manera de prova, els Audax Clubs Nordiques Kil (Noruega i Suècia) dirigits per J.C. Muzelec president de LRM van organitzar el segon brevet de 1200 km, També es va organitzar Les 4 Provincies d’Irlanda de l’Audax Ireland de 1200 km, el mateix club va organitzar el primer Brevet de 1600 km anomenat The Milleniun 1000 mile, amb un sol participant, finalment la Boston Montreal Boston de International Randonneurs USA també de 1200 km. Aquest primer any es va saldar amb un total de 62 homologacions. L’any següent va començar l’explosió d’aquest tipus de proves; De nou la London Edimbourg London de 1400 km,  la Rocky Mountain Randonneurs Canada de 1300 km, i de nou els 1200 de l’Audax Clubs Nordiques Kil. Aquest segon any el president J.C. Muzelec va homologar 121 brevets LRM

El 1991, ja sota la presidència de Francesc Porta Torras, al coincidir amb la PBP no es va organitzar cap brevet LRM,  durant els tres anys següents se’n van homologar 231, pot ser el més rellevant va ser el Super Brevet de 2000 km organitzat per Audax Ireland amb un sol participant, en Paul Charles Eustace que se l’hi va homologar aquest periple amb 110 hores i 38 minuts.

A l’assemblea de l’any 2011, es va acordà que davant la limitació de places per participar a la Paris Brest Paris, quedava anul·lada la condició de no poder organitzar brevets LRM els anys de PBP.

Amb el pas dels anys s’han anat incorporant altres països, a principis del 2020 ja sumen 64 el adherits a LRM. El Calendari 2020 hi consten un total de 86 brevets LRM, organitzats per 31 dels països adherits.

Els brevets LRM a casa nostra

Madrid Gijón Madrid

El 2005 es va organitzar el primer brevet LRM a Espanya amb el nom de Madrid Gijón Madrid 1200 km, (MGM 1200) amb la intenció de celebrar-se cada 4 anys. Oficialment consta que l’organitzador d’aquesta primera edició va ser la CNC, però la realitat va ser que el pes d’aquesta organització, tant elaborada, va recaure sobre el Club Deportivo Ciclista Larga Distáncia, integrat per Randonneurs del Club Ciclista Yepes, Grupo Deportivo Ciclista Pueblo Nuevo de Madrid y Club Ciclista Herminio Diaz Zabala de Torrelavega. El 2009, 2013 i 2018 va prendre les regnes d’aquesta organització la Unión de los Audax Ibéricos (l’UAI) tot consolidant aquest Brevet de forma clarament Internacional, en les darreres edicions.

Al Andalus 2000

El brevet Al Andalus 2000  passa a ser organitzat pel Club Cicloturista Oretania-Linares, província de Jaén, amb un recorregut de 2000 km, segueix la perifèria d’Andalusia al complet, amb un gran desnivell acumulat superior als 23000 metres i un grau elevat de dificultat, la converteixen en una de les proves més exigents, els seus organitzadors esperen aconseguir que sigui un referent de l’ultrafons mundial.

Aquest any 2020 s’organitza la quarta edició.

Lleida León Lleida

Organitzat per Randonneurs Catalunya de 1200 km, segueix un itinerari suau, amb 7300 metres de desnivell, la converteixen en un dels brevets LRM de més bon fer, apte per a tothom.

La tercera edició d’aquesta prova està prevista per l’any 2022.

Toledo 1200

El Club Ciclista Yepes provincia de Toledo, va organitzar un brevet LRM el 2017, amb un recorregut per Castilla la Mancha, anomenat Toledo 1200, sembla ser que no hi ha continuïtat d’aquesta prova.

CarSan 2020

Els Randonneurs de Murcia organitzen per aquest 2020 un brevet LRM de 1200 km, amb un recorregut lineal entre Caravaca de la Cruz i Santiago de Compostela, amb el nom de Super Brevet CarSan 2020.

Documents
Properes proves nacionals
Medalla especial LRM
medalla

Medalla especial LRM, per als participants que han realitzat un brevet LRM, El Club Organitzador pot sol·licitar aquesta medalla per a tots els participants, o només per aquells participants que ho sol·licitin.

A més de la Medalla Les Randonneurs Mondiaux han creat les Distincions CHALLENGE LEPERTEL i INTERNATIONAL SUPER RANDONNEUR que podeu consultar amb els següents enllaços:

Els Brevets LRM son probes puntuables per a la obtenció de la Distinció Randonneur 5000 i Randonneur 10000, que atorga l’Audax Club Parisien als Cicloturistes més