Paris Brest Paris

ximage005.jpg.pagespeed.ic.RcoCr7YvVC
Els inicis

L’any 1931 l’Audax Club Parisien va organitzar la Paris Brest Paris Randonneur per primera vegada. Els pocs canvis en el reglament, des d’aquesta primera edició, han estat motivats per l’augment del nombre de participants. Cal remarcar que la 7ena edició, any 1971, sota la presidència de Robert Lepertel, es va promocionar per tal d’augmentar la participació estrangera, va ser un èxit; Belgues, Anglesos, Danesos, Italians, Catalans i Americans van respondre a la crida i fins avui no ha parat d’augmentar la participació estrangera.

L’encís de la Paris Brest Paris

Intentarem transmetre l’encís d’aquesta proba. És un espectacle que hi gaudeix per un igual tant el participant com els acompanyants, la gent de les poblacions per on es passa, els milers de voluntaris i jo diria que també per els Organitzadors. Tots s’involucren inconscientment, per transformar una proba esportiva d’aquesta magnitud, en una Festa continuada  plena d’emocions. Continueu llegint, al final entendreu perquè, després de tastar això, tots aquests protagonistes tornen al cap de quatre anys, a la propera Paris Brest Paris Randonneur.

 

Els participants

Han de tenir un aval esportiu per poder inscriure’s, consta de 4 brevets qualificatius, un de 200, un de 300, un de 400 i un de 600 km, fets al mateix any de la PBP, però per tenir plaça garantida cal que participin en algun brevet l’any anterior a la PBP, es a dir dos anys abans cal tenir clar que hi vols participar.   Això es una carga emocional, que s’arrossega fins l’hora de la sortida.  L’arribada al lloc de sortida, un o dos dies abans, es impactant: pancartes, panells informatius, indicadors a seguir, stands de tot tipus, voluntaris, després ve la proba de l’idioma amb els controladors de bicis, i finalment la gran sala on reps els papers. Ja et pots relaxar? de moment si, heu fet un bon pas de cara a la sortida, però encara heu d’anar a la recerca de la vostra bici aparcada, que si recordeu el lloc on l’heu deixat no hi haurà problemes, després cal penjar-hi la placa de quadre amb el vostre numero de participant.

Després d’això, si esteu organitzats, podeu fer la foto de grup sota la pancarta de benvinguda que trobareu per aquells indrets, mentrestant anireu retrobant a tots aquells que durant l’any heu pedalejat junts tot fent els brevets qualificatius, pensant en aquest dia. També anireu trobant els acompanyants, que si es la primera vagada que hi van, els veureu amb cara de no creure lo que estan veient i os semblarà qui sap quant de temps feia que no os veieu, ara si, finalment esteu allà.

Cal pensar en descansar i sobretot menjar, menjar, menjar, os espera un devessall d’energia durant quatre dies. Mentrestant, a qualsevol indret, anireu trobant els participants més extravagants i les màquines més rocambolesques que mai haureu vist, els tricicles solen ser de participants anglesos, encara que escassos hi han tricicles tàndem, s’espera una gran quantitat de bicis reclinades i les bicis carenades. Tot això ajuda a passar l’estona fins que arriba l’hora de la sortida.

 

Els acompanyants

Fan el seguiment amb vehicle i donen servei a un o diversos participants, viuen l’emoció de la prova a cada control, observen el conjunt de participants i les seves experiències, les diferències entre les dues primeres nits i les dues últimes, quan els participants s’adormen tot fent cua per atrapar un plaça lliure per dormir, o en ben sopat quant els cau el cap sobre la taula tot just feta la darrera queixalada, però sobre tot l’emoció esclata quan arriba el personatge al qui donen servei. Aquesta emoció també la viuen els acompanyants que sense moure’s esperen  l’arribada, km 1200,  compartint l’emoció dels participants, que a mida que van arribant s’obliden dels mals moments passats i esclaten en plors d’alegria per la gesta aconseguida, encara que, per l’esforç realitzat, alguns d’ells, no puguin fer ni un pas més. Després de veure casos d’aquests, els familiars i acompanyants, que durant les darreres hores han estat a l’espera, el veuen arribar sa i estalvi, es desborda l’emoció i l’encís queda segellat fins la propera edició quatre anys més tard. Han entrat a la roda.

 

La gent de les poblacions

Quan a França es parla de la bicicleta tothom es treu el barret, es la petita reina. La PBP no se l’hi escapa a ningú, ni quitxalla ni gent gran, per ells la PBP es un espectacle, per els participants ells son un element clau de l’èxit d’aquesta prova. Es un espectacle que vas veient a mida que passes cada una de les poblacions, es evident que això està reservat als participants, doncs els vehicles seguidors tenen la seva ruta particular que mai coincideix ni un sol tram. La gent engalana bicicletes i les trobes al lloc més visible, a la botiga, al forn de pa, a la plaça, al giratori, de dia els nens t’esperen atansant la seva ma plena de confits, i esclaten d’alegria si t’atures per compartir-ne un, altres nens com a reclam per aturar-te, t’ofereixen una ampolleta d’aigua, que en certes ocasions va molt bé per acabar d’arribar al proper control. Així vas fent els 600 km, en moltes poblacions hi ha una certa competència per veure qui atrau més participants, munten taules plenes de reclams  per nosaltres els participants, cafè, aigua, te, galetes, petits entrepans, pastissets, mel i també alguna fruita, de dia aquestes taules les governen la quitxalla, de nit els adults. Si et pares ets d’allò més ben rebut i quan demanes quant deus per tot lo consumit es quan et donen el paperet, allà hi ha el nom i l’adreça d’un dels nens d’aquella taula, i et demanen que al arribar a casa, els enviïs una postal del teu país, mentre t’ensenyen una pissarra enorme, que amb la felera del cafè amb llet no havies vist, on hi ha penjades totes les postals rebudes de la PBP anterior. Allà també paren els reincidents en la participació a la PBP per cercar la seva postal enviada anys enrere, i viuen la sorpresa de veure que aquella nena o aquell  nen de fa 4 anys ja t’ha passat al davant en alçada, doncs ells tots son reincidents, no fallen allà els trobaràs de nou.

Altres veïns no tant predisposats esperen el teu pas darrera les finestres, no els veus però escoltes els seus aplaudiments, sovint passa això de nit i ajuda a mantenir-te despert mentre penses; que hi fan a la finestra a les tres de la matinada? Alguns pagesos que viuen allunyats de la carretera, col·laboren penjant uns rètols oferint el seu cobert de la palla, per tots aquells que vulguin fer una dormideta en tant peculiar espai. I els més agosarats pinten a l’asfalt informació per donar moral als participants “només manquen 500 km per Paris”

 

Els voluntaris

Per favor, quan veieu un voluntari, lo primer que heu de pensar és que sense ell no existiria la PBP. Quin Club del mon pot aconseguir més de 2500 voluntaris? Sabeu la resposta oi? Quin privilegi poder participar a la Paris Brest Paris, tots els socis dels Clubs Cicloturistes del recorregut s’hi aboquen. Vosaltres podeu anar amb son al cos, amb la fresca de la nit, mes o menys podeu temptejant  per anar tirant un tros més, però i els voluntaris? alguns porten 48 hores en un control, no els toca l’aire, també arriben a l’esgotament, no sigueu monòtons ni punyents amb ells, els hem d’animar tant bon punt estiguem davant d’ells, segur que os veureu recompensats.

A la 19ena PBP, dos socis de Randonneurs Catalunya, Assumpció Montserrat Ferre i el seu fill Roger Valls Montserrat van fer de voluntaris al control de lliurament de documentació i al control d’arribada, els quals en guarden una gran experiència i un bon record.

 

Els organitzadors

Diuen que la PBP es fa cada 4 anys perquè els organitzadors tinguin un any de descans, però no es ven bé cert, als pocs dies d’acabar una PBP comença l’estudi de tot com ha anat, per mantenir fresques totes les coses a millorar i tenir-ho en compte per la propera edició. No hi ha descans. Una feinada complexa que heu d’intuir. Orquestrà tot això, que 6300 participants estiguin atesos, que puguin fer una PBP còmoda, sense entrebancs, no es fa sol, és un treball titànic. Cada un dels aspectes d’aquesta organització te les seves complicacions, uns requereixen el saber fer, altres molta feinada de voluntaris i la seva coordinació, les més importants son: Relacions institucionals; Federació, Autoritats nacionals, Provincials, Tràfic, Ambaixades. Informació i Comunicació; Revistes presentació, Reglament, Traduccions, Carnets de ruta, DVD, etc.  Itinerari; Seguiment itinerari, Responsables dels controls, Senyalització. Controls; Dormitoris, Dutxes, Menjar, Bar, Voluntariat; Captació de voluntaris, distribució de voluntaris. Assegurances d’anulació. Creu Roja; Serveis mèdics, etc. Seguretat; Vigilancia etc.  Informàtica; Lineas telefóniques, PC’s, xips .  Preinscripcions. Inscripcions. Control de bicis. Documentació. Roba; Mallots, Armilles, Samarretes. Tasques de Sortida; Grups, horaris, Motoristes,  Tasques d’arribada. Penalitzacions. Homologacions. I després d’això, a cada control, et miraran a tu, i estaran satisfets en veure que la seva tasca ha servit per dar-te l’alegria d’haver participat i sobretot acabat la 19 ena. Paris Brest Paris. Procura no donar més feina, prou que en tenen.

Propera prova

La propera PBP es celebrarà l’agost del 2023.

Reconeixaments

La PBP es una proba obligatòria per obtenir les Distincions Randonneur 5000 i Randonneur 10000.

Participació 1971-2019

En les 13 edicions que van des del 1971 al 2019, un total de 694 cicloturistes del nostre país han participat amb èxit, obtenint un total de 1150 homologacions sobre 1411 intents. Podeu veure els detalls de cada edició en el següent quadre, en el qual inclou els participants d’Euskadi:

Any 71 75 79 83 87 91 95 99 03 07 11 15 19 Total
Inscrits 3 7 10 29 43 83 89 96 173 210 204 252 273 1472
No surten 0 0 0 2 0 9 2 4 5 12 7 8 9 58
Participen 3 7 10 27 43 74 87 92 168 198 197 241 264 1411
Abandonen 0 1 2 2 6 13 16 11 18 60 26 27 56 238
Abandons/Participació  % 0 14 20 7,4 14 18 18 12 11 30 13 11 21 15,9
Arriven fora de temps 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4 4 1 10 19
Homologacions 3 6 8 25 37 61 71 81 150 134 167 210 197 1150
1 PBP               694 3 4 5 22 31 40 46 44 106 76 86 134 97 448
2 PBP’s            245 2 2 2 5 14 14 22 19 34 39 34 58 143
3 PBP’s             101 1 0 0 6 9 7 14 7 24 15 18 50
4 PBP’s              52 1 0 0 1 7 6 7 5 16 10 25
5 PBP’s             29 1 0 0 1 4 6 4 5 8 15
6 PBP’s             14 1 0 0 0 3 6 1 3 8
7 PBP’s              6 1 0 0 0 2 2 0 0
8 PBP’s                5 1 0 0 2 2 3
9 PBP’s                2 REINCIDENCIA 1 0 0 1 1
10 PBP’s              1 1 0 0 0
11 PBP’s              1 1 0 1
Randonneurs implicats 3 6 8 25 37 61 71 81 150 134 167 210 197 694

Totes les proves ACP